Hvordan behovet for en mer bevisst tilnærming til investeringer oppstod

Bakgrunnen for dette initiativet var at min kone i februar 2019 ville plassere noen penger i et bærekraftig fond og jeg anbefalte KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar fordi der hadde jeg allerede startet månedlig fellessparing til oss. Fondet var fra KLP, som jeg liker godt, og det var til og med det første Svanemerkede fondet i Norge. Selv om jeg ikke hadde satt meg inn i kravene for å få det i detalj så fremstod det som en positiv merking å ha.

Men da jeg dro opp topp ti listen på innhold i fondet så dukket til min overraskelse PepsiCo opp som femte største innehav. Det er et selskap som i tillegg til å bruke store mengder vann på å lage brus produserer enorme mengder plastemballasje som i de fleste land ender opp som søppel enten på land eller i havet. Det vil vi jo ikke investere i. Som sjette største innehav lå Nestle. Heller ikke kjent som et veldig etisk selskap. Og på syvende plass lå Johnson & Johnson. Dette var en skikkelig skuffelse og jeg kjente at anbefalingen jeg akkurat gav var ganske så dårlig, men jeg hadde ikke et bedre alternativ å foreslå heller. Jeg sa til meg selv at jeg sjekket da listen før jeg begynte fellessparingen vår og da så den ikke slik ut. Investeringsmandatet til dette fondet var tydeligvis mye løsere enn jeg hadde antatt.

KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar

KLP har også et fond som heter Fremtid. Det høres bra ut. De markedsfører det også som “KLP Framtid egner seg for deg som ønsker å spare langsiktig. Kanskje til egen pensjon, sparing for barna, eller en drøm for fremtiden.” Fondets største investering er imidlertid Equinor. Bedre kjent som selskapet som før het Statoil. Det samme selskapet som når dette skrives jobber for å borre etter olje rett ved siden av et naturreservat i Australia, til protester fra de som bor der. Er det her KLP mener vi skal putte sparepengene til barna? På topp ti listen til Fremtid er også Mowi (tidligere Marine Harvest) som får kritikk for sine metoder for fiskeoppdrett. Samt Yara, Hydro og Nestle. Alle med sine respektive kontroverser.

KLP Fremtid

Skuffet over at mine illusjoner om KLP som etikkens høyborg brast, søkte vi opp andre antatte bærekraftige fond, som for eksempel Storebrand sitt Storebrand Global ESG Plus. Der var Nestle nok en gang til stede på topp ti listen. Resten av listen var Big Tech (GAFAM), Big Banks and Big Pharma. Heller ikke der vi hadde lyst å putte pengene våre.

Storebrand Global ESG Plus

Her trengtes det tydeligvis en bedre forståelse av investeringsmuligheter. Samtidig trengte vi noen klare retningslinjer for oss selv på hvordan vi ønsket å plassere sparingen vår. Dermed var dette prosjektet født.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s